W ostatnim Twoim Stylu (TS Numer 8(265)) znalazłam trzy doskonale zapowiadające się przepisy. Jednakże znając siebie postanowiłam zapisać je na blogu. Oto one:
Pesto z kolendry:
- 2 pęczki świeżej kolendry
- pęczek natki z pietruszki
- 1 biała cebula
- 4 rozgniecione zabki czosnku
- 3 małe zielone papryczki chilli
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Utrzyj w misce listki kolendry, pietruszki i posiekaną cebulę. Przetnij papryczki, usuń ziarna, utrzyj. Wrzuć wszystko do blendera, dodaj czosnek, oliwę i zmiksuj, Przełóż do słoiczka, zalej pesto oliwą. Zjedz w ciągu 2 tygodni.
Konfitura z cebuli:
- 600 gram cebuli pokrojonej w piórka
- 200 gram cebuli czerwonej w cinekich plastrach
- 2 gałązki świeżego tyminku
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- 2 łyżki cukru trzcunowego
- 2 łyzki balsamico
- łyżka oliwy z oliwek
Rozgrzej oliwę na patelnię wrzuć cebulę, tymianek i kolendrę, duś pod przykryciem 20 minut.Dodaj cukier, mieszaj, aż się rozpuści, wlej balsamico i 1/2 szklanki wody. Zredukuj na wolnym ogniu. Włóż do słoiczka, zjedz w ciągu tygodnia.
Bruschetta z pomidorami i bazylią:
- chleb odpowiedni do opiekania
- kilka świeżych pomidorów śliwkowych
- garść poszarpanych listków bazylii
- kilka łyżek oliwy z oliwek extra vergine
- 4 duże ząbki czosnku lekko rozgniecione po przekrojeniu
- miałka sól morska
Pokroić chleb na kromki na grubość 2-3 cm. Pomidory pokrój grubo i włóż je do miski razem z bazylią, oliwą i jednym ząbkiem czosnku.Reszta czosnku posmaruj każdą kromkę, wcierając go w chlebowy miąższ.Na wierzchu połóż mieszankę pomidorów, bazylii i oliwy. Posyp solą do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz