piątek, 3 sierpnia 2012

O tym co tygryski lubią najbardziej...

W ostatnim Twoim Stylu (TS Numer 8(265)) znalazłam trzy doskonale zapowiadające się przepisy. Jednakże znając siebie postanowiłam zapisać je na blogu. Oto one:

Pesto z kolendry:


  • 2 pęczki świeżej kolendry
  • pęczek natki z pietruszki
  • 1 biała cebula
  • 4 rozgniecione zabki czosnku
  • 3 małe zielone papryczki chilli
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

Utrzyj w misce listki kolendry, pietruszki i posiekaną cebulę. Przetnij papryczki, usuń ziarna, utrzyj. Wrzuć wszystko do blendera, dodaj czosnek, oliwę i zmiksuj, Przełóż do słoiczka, zalej pesto oliwą. Zjedz w ciągu 2 tygodni.



Konfitura z cebuli:

  • 600 gram cebuli pokrojonej w piórka
  • 200 gram cebuli czerwonej w cinekich plastrach
  • 2 gałązki świeżego tyminku
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 2 łyżki cukru trzcunowego
  • 2 łyzki balsamico
  • łyżka oliwy z oliwek

Rozgrzej oliwę na patelnię wrzuć cebulę, tymianek i kolendrę, duś pod przykryciem 20 minut.Dodaj cukier, mieszaj, aż się rozpuści, wlej balsamico i 1/2 szklanki wody. Zredukuj na wolnym ogniu. Włóż do słoiczka, zjedz w ciągu tygodnia.


Bruschetta z pomidorami i bazylią:

  • chleb odpowiedni do opiekania
  • kilka świeżych pomidorów śliwkowych
  • garść poszarpanych listków bazylii
  • kilka łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • 4 duże ząbki czosnku lekko rozgniecione po przekrojeniu
  • miałka sól morska

Pokroić chleb na kromki na grubość 2-3 cm. Pomidory pokrój grubo i włóż je do miski razem z bazylią, oliwą i jednym ząbkiem czosnku.Reszta czosnku posmaruj każdą kromkę, wcierając go w chlebowy miąższ.Na wierzchu połóż mieszankę pomidorów, bazylii i oliwy. Posyp solą do smaku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz